Roding tuinen

Alles wat u moet weten over Building Information Modeling

Geplaatst op

Het is niet eenvoudig om een bouwproject van A tot Z in goede banen te begeleiden. De complexiteit van het project heeft ervoor gezorgd dat bouwbedrijven steeds meer zijn gaan vertrouwen op softwareoplossingen om meer structuur in het project aan te brengen. Wij kijken in dit artikel naar één van deze softwareoplossingen en dienst interactie met het ERP-systeem: Building Information Modeling (BIM).

BIM: wat houdt het precies in?

BIM, voluit beter bekend als Building Information Modeling of in het Nederlands ‘Bouwwerk Informatie Model’, is een geavanceerde module voor het ontwerpen, bouwen en beheren van gebouwen.

De software legt alle relevante gegevens die te maken hebben met het bouwproject vast in een centrale omgeving. Hierdoor hebben gebruikers toegang tot overzichtelijke en gemodelleerde weergaven van data, tekeningen, enzovoorts. Het doel van de module is om de onderlinge samenwerking van alle betrokken projectpartners te optimaliseren.

Enterprise Resource Planning en BIM

Daar waar men voorheen moest vertrouwen op 2D-varianten van bouwtekeningen, werkt de BIM-module met driedimensionale modellen. De combinatie van een ERP-oplossing en de BIM-module kent de volgende voordelen:

Up-to-date. Building Information Modeling geeft de huidige stand van zaken weer. Zo weet men precies hoeveel materiaal er tot dusverre is verbruikt en hoe de overige processen, systemen en onderdelen er op dat moment voor staan.

Gedetailleerde informatie. De BIM-module voorziet gebruikers van gedetailleerde informatie over de fysieke en functionele aspecten van het gebouw. Hierdoor kan men het vanuit alle mogelijke hoeken analyseren.

Wijzigingen. In een tijdperk waarin wet- en regelgeving/de eisen nog weleens kunnen veranderen, is het belangrijk dat men bijvoorbeeld op het laatste moment nog een wijziging kan aanbrengen in de bouwtekening. Dankzij BIM kunnen gebruikers eenvoudig wijzigingen doorvoeren en zien alle andere betrokkenen direct wat er gewijzigd is, en wanneer. Zelfs decennia later kan men inzien wat er destijds is aangepast.

Samenwerking. Alle betrokken bouwpartners hebben toegang tot de centrale BIM-omgeving. Zo kan men op ieder moment in realtime, op welke plek dan ook met elkaar samenwerken. Goede samenwerking leidt vervolgens tot het verkleinen van de kans op fouten, betere besluitvorming en uiteindelijk ook het verlagen van de gemaakte kosten.

De toegevoegde waarde van het DMS

Veel bouwbedrijven kiezen er tegenwoordig voor om de ERP- en BIM-omgevingen te verreiken met een derde softwaresysteem: het Document Management Systeem, ofwel DMS. Een DMS biedt ondersteuning bij het verzamelen en samenbrengen van bedrijfsbrede documenten. Bouwprojecten gaan doorgaans gepaard met een enorme berg aan papierwerk, dus het is ontzettend efficiënt om de documenten op overzichtelijke wijze op te slaan.

Een Document Management Systeem stelt gebruikers in staat om documenten eenvoudig op te slaan, te bewerken en in te zien. Hierdoor weet iedereen precies wanneer de meest recente wijziging is doorgevoerd, en wie daar verantwoordelijk voor is geweest. In de bouw wordt veelal met strakke deadlines gewerkt. De DMS-module stelt u in staat om nooit een deadline over het hoofd te zien.

Meer over BIM en DMS: “Efficiënter ontwikkelen in de bouw met BIM en DMS

Gerelateerde berichten

Over ons

We inspireren je met onze blogs. Lees ze allemaal en wordt een master in het ontwerpen van je tuin.

Contactgegevens

Via info @ roding tuinen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden